Η τρέλα σαν θέμα έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε βιβλία, ταινίες και έργα τέχνης. Έχουν αναλυθεί χαρακτήρες με σχιζοφρένεια, παράνοια αλλά και με πιο ήπιες μορφές. Την πιο “γοητευτική” μορφή όμως κατέχουν οι ιστορίες της αργής μετάβασης του ήρωα από την κανονικότητα στη κόλαση της τρέλας. Η Μαρία στη ταινία A Blast που αναρτήσαμε βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Μοιραία καταρρέει επιθυμώντας να απομακρυνθεί από όλους. Πιο δύσκολες περιπτώσεις κατάβασης στη παράνοια έχει αναλύσει πολύ εύστοχα ο Πολάνσκι με δυο παρόμοιες ταινίες : Στο Repulsion η Κατρίν Ντενέβ οραματίζεται βιασμούς και κυκλοφορεί με ένα ψόφιο κουνέλι στη τσάντα ενώ στον Ένοικο ο ίδιος ενσαρκώνει έναν ψυχωτικό ήρωα που παθαίνει εμμονή με την προηγούμενη ένοικο του διαμερίσματος. Και στις δύο ταινίες η αποτύπωση μέχρι το τραγικό τέλος είναι εξαιρετική του βάσανου που καλείται να αντιμετωπίσει ο ήρωας.

Σε έναν άλλο Ένοικο, εκείνον του Θέρκας η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Ο καθηγητής που βλέπει να χάνει τη τύχη και την αυτοπεποίθησή του αποκολλάται αργά από την καθημερινότητα. Ασφυκτιά από τη βαρετή ζωή του και ψάχνει διέξοδο. Φαντάζεται εχθρούς και κάθεται μόνος στο σκοτάδι για ώρες αποδεχόμενος την κατάθλιψη.

carrere

Στο Μουστάκι του Εμμανουέλ Καρρέρ δίνεται με μαεστρία η ολοκληρωτική παράδοση στη παράνοια. Η καλοβαλμένη ζωή, ασφυκτική για τον ήρωα. Το μουστάκι είναι απλώς η αλληγορική αφορμή για τις αλλεπάλληλες εξελίξεις.

Δεν θα προβώ σε spoilers για δύο εκπληκτικά βιβλία που αναλύουν ένα θέμα τόσο λεπτό αλλά και τόσο ανθρώπινο συνάμα. Αποτελούν τροφή για σκέψη για τον κάθε αναγνώστη ως προς την βασική υπενθύμιση της απειλής της παράνοιας σε καθημερινούς ανθρώπους χωρίς “βεβαρημένο” ιστορικό. Είναι παράλληλα ένα καμπανάκι ότι όλο και αυξάνονται τα κρούσματα ακριβώς σ’εκείνες τις ασφαλείς – τρόπων τινά – κατηγορίες ανθρώπων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s